מיניות, פוריות וזיהומים במערכת הרבייה |
תאריך: 25/12/2008
זיהומים במערכת הרבייה (RTIs) וזיהומים המועברים במגע מיני (STIs), באים לידי ביטוי בעיקר באברי המין ונחשבים לגורמי התחלואה הנפוצים בעולם.
ללא טיפול, לזיהומים אלו השלכות בריאותיות, חברתיות וכלכליות חמורות. זיהומים אלו נכללים בין הגורמים העיקריים לתמותת אימהות, ונוכחותם מאפשרת הדבקה והעברה מהירה יותר של נגיף הכשל החיסוני (HIV).
ארגון הבריאות העולמי מעריך שמדי שנה מתרחשים יותר מ- 340 מיליון מקרי הדבקה, באחד מארבעת הזיהומים הניתנים לריפוי הנ”ל: עגבת (Treponema Pallidum), זיבה (Neisseria Gonorrhea), כלמידיה (Chlamydia Trachomatis), וטריכומונס (Trichomonas Vaginalis). אם מכלילים גם זיהומים ויראליים כגון פפילומה (HPV), הרפס (HSV) ונגיף הכשל החיסוני (HIV), מספר מקרי התחלואה המתרחשים מדי שנה הוא כנראה גדול פי שלושה.
הגדרה:
ניתן לחלק את זיהומי ה- STI/RTI ל-3 קבוצות:
התפשטות מחלות המועברות במגע מיני מושפעת מאורח החיים המיני, כנות בין בני הזוג, זמינות מרכזים רפואיים לזיהוי ולטיפול מוקדם ומידת האלימות והרגישות של האורגניזמים הגורמים להן.
ללא טיפול,זיהומי STI/RTI עלולים לגרום לתחלואה ארוכת טווח בנשים וגברים כאחד. אצל נשים למשל, דלקת האגן (pelvic inflammatory disease – PID), עלולה לגרום לאי פוריות, כאב כרוני באגן, הפלה בהריון מתקדם, לידה מוקדמת ולידת עובר מת. סרטן צוואר הרחם נגרם כתוצאה מהדבקה ב- HPV. תחלואה במהלך הריון עלולה לפגוע בוולד (מידע בנושא זה ינתן בפרק “אוכלוסיות מיוחדות”). עגבת, זיבה וכלמידה הינן מחלות הניתנות לריפוי מוחלט. מצד שני, קיימת עליה מדאיגה בעמידות החיידק הגורם לזיבה לאנטיביוטיקה ואילו כלמידה לא תמיד מאובחנת במהירות. אין ריפוי במקרה של זיהומי HSV, אך ניתן לצמצם את הסימפטומים של הרפס גניטלי באמצעות טיפול אנטי-ויראלי (תקופתי או ממושך).
זיהומי STI/RTI נושאים עימם סטיגמות חברתיות ועלולים לגרום להפליה של החולה. הם גם עלולים לגרום לבעיות ולאלימות בין בני זוג. לעיתים קרובות זיהומי STI/RTI לא מאובחנים עד שלבים מתקדמים יותר, בהם מופיעים סיבוכים חמורים. תופעה זו נובעת משום ש- 70% מהנשים ו-30% מהגברים נושאים את הזיהומים האלו ללא כל סימפטומים, או שהם לא יודעים לקשר בין הסימפטומים שהם חשים בהם לבין הזיהום. אפילו אלו שכבר חושדים שאכן נדבקו בזיהום STI, לעיתים קרובות לא ינסו לקבל טיפול, משום שהם לא מודעים לסיבוכים החמורים האפשריים, משום שהם נבוכים, מפחדים מהסטיגמה החברתית ולעיתים הם פשוט חסרי גישה לקבלת טיפול מתאים. סימנים וסימפטומים:
זיהומים שונים יכולים לגרום לסימפטומים דומים. לכן המטפל חייב לדעת לזהות היטב את הסימפטומים של זיהומי ה- STI/RTI השכיחים:
מניעה:
האסטרטגיה החשובה ביותר למניעת הדבקות במחלות המועברות במגע מיני, היא הפחתה בחשיפה ליחסי מין לא בטוחים. יש להיות ערניים לגבי הסימנים, הסימפטומים והסכנות של זיהומים אלו. במידה וחושדים או כבר חולים, יש לגשת מיידית לרופא לשם אבחון וטיפול נכונים. יש לזכור שמחלות אלו עשויות להיות ללא כל סימנים או סימפטומים ולכן נשים וגברים שיודעים שנמצאים בסיכון מוגבר (ריבוי בני זוג, אי שימוש בקונדום), ראוי שיגיעו לבדיקות שיגרה גם ללא סימנים וסימפטומים. יש להיות ערניים גם לזיהומים במחלות אלו, הנגרמים בשל אי חיטוי נאות של המכשור הרפואי כולל הספקולום (מרחב) המתכתי. מכשיר זה כמעט ולא נמצא בשימוש היום ואם בכל זאת משתמשים בו יש לוודא שעבר סטריליזציה. בדיקות סקר לגילוי מחלות אלו יכולה להביא לגילוי מוקדם וכן למניעת יחסי מין בין בני זוג שאחד מהם נשא של מחלות אלו. נגיפים:
אוכלוסיות מיוחדות:
עגבת, זיבה כלמידיה טריכומונס והרפס עלולות לפגוע קשה בהריון כמפורט:
2. צעירים וצעירות השכיחות הגבוהה ביותר של נשאי מחלות המועברות במגע מיני היא בקרב צעירים בטווח הגילאים 15-24 כאשר נערות ונשים נפגעות קשה יותר מגברים.
לאור אלו בכל מפגש עם בני נוער יש ללמדם נושאים אלו ובעיקר את דרכי המניעה. יש להדגיש חשיבות השימוש בקונדום ובעיקר השימוש הנכון. חשוב לדעת שיש למצוא את הדרכים הנכונות לשיחה עם בני הנוער ולהכיר את המחסומים שלם להבין ולהפנים מידע זה ודרכי ההתנהגות הנכונים. 3. ילדים גם אוכלוסייה זו עלולה להיפגע ממחלות המועברות במגע מיני בעיקר בשל אלימות המופנית כלפיהם הן מבני המשפחה הבוגרים והן מאחרים. הופעה בילדים של זיבה, עגבת, כלמידה, וקונדילומה מעלה את החשד של ניצול מיני של ילדים. 4. גברים המקימים יחסי מין עם גברים (MSM = Men who have sex with men) גברים אלו חשופים מעט יותר למחלות אלו ולכן עליהם לנקוט במשנה זהירות. 5. נשים המקימות יחסי מין עם נשים (WSW = Women who have Sex with Women) יש פחות מידע באשר לשכיחות מחלות המעוברת במגע מיני, בקרב נשים המקימות יחסי מין עם נשים. בשל המגע ההדוק בין עור לעור יש לבדוק נוכחות קונדילומה וכן לשלול סרטן צוואר רחם. 6. עובדי מין (Sex Workers) נשים או גברים או טרנסג’נדרים עלולים להיחשף למחלות המועברות במגע מינים בעת עבודתם. לכן עליהם להיבדק באופן שגרתי ולשלול מחלות אלו. 7. אנשים שחיים עם HIV אצל אנשים שחיים עם HIV, בשל מערכת החיסון שבלאו הכי ירודה, מחלות נגיפיות המועברות במגע מיני עלולות להיות שכיחות יותר וחמורות יותר ולכן אצלם המניעה והטיפול הם בחשיבות עליונה. אנשים נמצאים בסבירות גבוהה יותר להעביר את נגיפי ה- HIV לבני הזוג שלהם כאשר הם נדבקים במחלות הנגיפיות המועברות במגע מיני. גישה לטיפול:
גישת הסינדרום: בגישה זו הבירור והטיפול יהיו בהתאם לתלונות האנשים, כאשר הבירור המדויק של המחלות יתחוור בהמשך (או לא). הסינדרומים השכיחים הקשורים במחלות המועברות במגע מיני הם:
היתרון בגישה זו הוא שהיא מאפשרת תחילת טיפול מידי. החיסרון הוא שהטיפול לא תמיד מדויק כנגד הגורם המזהם. בטיפול יש לשאוף להגיע לאבחנה המדויקת וזה בגישת הטיפול הקלינית המבוססת גם על מבחני מעבדה. הודעה לבני/בנות זוג:
יש לעודד את האנשים החולים/נשאים לדבר עם בני/בנות זוגם בהווה ובעבר על מנת שאלו יבדקו גם הם ויטופלו בהתאם. חשיבות רבה לצעד זה למניעת זיהום חוזר ונשנה שמכונה “זיהום הפינג פונג”. שיטות למניעת הדבקות במחלות המועברות במגע מיני:
כאשר מקיימים יחסי מין, אמצעי מניעה אינם רק כנגד הריון אלא גם כנגד “תופעות לוואי” נוספות של יחסים אלו – מחלות המועברות במגע מיני. (STI’s) 1. קונדומים
שימוש נכון בקונדום לטקס מועיל במידה רבה, אך לא מוחלטת, למניעת הדבקות במחלות אלו, כולל HIV. מומלץ להשתמש בקונדום גם אם משתמשים באמצעי מניעה אחר כמו גלולות או התקן תוך רחמי כאשר ישנה סכנה להדבקות במחלות המועברות במגע מיני. יש להקפיד על אחסון נכון (לא בחום) על סיכוך (אם צריך), ולא בווזלין ולא בתרופות כנגד פטרת הגורמות לחורים בקונדום. יש לשים לב לתאריך תום תפוגה של הקונדום. הקונדום לאישה הוא חלופה מצוינת לנשים שרוצות שליטה בנושא או כשאין קונדום. הקונדום לאישה יעיל יותר כנגד מחלות אלו ומגרעותיו הם במחירו הגבוה. בארץ לא ניתן להשיגו אלא רק במשלוח מחו”ל.
2. שיטות אחרות
חשוב לידע שאמצעי מניעת הריון אחרים כגון אמצעים הורמונאליים, התקן תוך רחמי וקשירת חצוצרות, אינם מונעים הדבקות במחלות המועברות במגע מיני.
|
כל הזכויות שמורות © לד”ר שרגא וקסלר ול-“שער” – מכון לבריאות האישה. אין להעתיק, לשכפל, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע או להפיץ את המידע באתר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני, אופטי או מכני (לרבות צילום והקלטה) ללא אישור של מפעיל האתר. |