תזונה לטיפול ולמניעת תופעות של גיל המעבר |
תאריך: 24/04/2007
הרפואה המערבית טרם מצאה פתרונות יעילים לתופעות גיל המעבר הכוללות: גלי חום, הזעה, מצבי רוח הפכפכים, יובש בנרתיק ונדודי שינה.
בשנים האחרונות הצביעו מאמרים מדעיים על כך שתזונה מאפשרת לצמצם ולמנוע את מגוון תופעות גיל המעבר.
מהי התזונה הזאת העשויה להועיל לנשים הסובלות מתופעות גיל המעבר?
הכוונה לפיטואסטרוגנים שהם אסטרוגנים צמחיים, שמצויים במזונות מסוימים, בעיקר במוצרי סויה. לפיטואסרוגנים השפעה דומה לזו של האסטרוגן הנשי, וכך הם יכולים להוות תחליף טבעי לטיפול הורמונלי מלאכותי, הגורם לתופעות לוואי שונות והחשוד כמגביר את הסיכוי לסרטן השד ולסרטן רירית הרחם, לאחר צריכה לאורך זמן.
הפיטואסטרוגנים נקשרים לקולטנים (רצפטורים) אליהם נקשרים גם הורמוני המין הנשיים.
בגיל המעבר, במהלכו הגוף מפסיק לייצר אסטרוגן, נגרמות תופעות לוואי שהפיטואסטרוגנים מצליחים למתן.
בגילאים אלו נשים גם חשופות למחלות לב, סרטן השד ואוסטיאופורוזיס, ולכן חשוב פי כמה לאזן את החסר ההורמונלי בגוף בעזרת התחליפים הללו.
מדוע אצל נשים במזרח נצפית שכיחות נמוכה של תופעות גיל המעבר?
במחקרים נמצא שכ- 60% מהנשים בגיל המעבר בארצות הברית, מתלוננות על תופעות לא נעימות שהן חוות, לעומת כ- 15% בלבד, מהנשים בגילים זהים ביפן.
ד”ר מרגרט לוק, אנתרופולוגית מאוניברסיטת מונטריאול, בדקה את הנושא בקרב מעל ל- 1000 נשים יפניות בגיל המעבר. היא מצאה כי רובן לא סבלו מהסימפטומים המטרידים האופייניים לגיל המעבר בזכות תפריט עשיר במוצרי סויה.
בנוסף נמצא אצלן שכיחות נמוכה של מקרי סרטן השד והשחלות ושל אוסטיאופורוזיס כנראה הודות לצריכת מוצרים שמקורם בסויה, לעומת נשות המערב שצורכות בממוצע 7-5 מ”ג ליום בלבד.
מה לגבי מחלות לב אצל נשים בגיל המעבר ולאחריו?
על פי הסטטיסטיקה, מחלות לב הן גורם המוות העיקרי בנשים בגיל המעבר. אחת מתוך תשע נשים בנות 63-45 חולה במחלת לב. אחרי גיל 65 השכיחות עולה פי 3, לאחת מתוך שלוש.
לנשים אל, וגם לכל האוכלוסיה, מומלצת תזונה המבוססת על דגי ים, בעיקר מהים הצפוני כמו: סלמון, מקרל, בקלה, הליבוט, וכן טונה וסרדינים, שמכילים כמות גדולה של שמנים מסוג אומגה 3. זוהי חומצה שומנית רוויה, שבניגוד לאומגה 6 ואחרות יש לה השפעה מיטיבה על מערכת הלב וכלי הדם.
שמנים מסוג אומגה 3 יעילים גם כנגד גידולים ממאירים.
לכל הפיטואסטרוגנים יש גם פעילות נוגדת חמצון ולכן הם מעכבים התפתחות מחלות לב ומונעים הזדקנות תאים.
מזונות נוספים בעלי פעילות נוגדת חימצון הם: פטל, ענבים, תותים, אוכמניות, גזר ועגבניות.
איך מכינים את פולי הסויה לאכילה?
מומלץ להשרות פולים יבשים במים למשך הלילה, כדי לנטרל מהם את הגזים, ולמחרת לבשל אותם, כי ההרתחה מנטרלת את הגורם שמפריע בעיכול החלבון המצוי בסויה הגולמית.
אפשר להשתמש בהם בתבשילים, בצלי ובמרק.
כוס פולי סויה מבושלים מכילה פיטואסרוגנים בכמות המקבילה לזו שיש בטבליית הורמון אסטרוגן סינתטי.
בפולי סויה ניתן עוד להשתמש לאפיה. קמח סויה יכול להחליף קמח לבן. פתיתי סויה, שטעמם נייטרלי, מתאימים כתוספת למרק. מפולי סויה אפשר גם להכין קציצות וכמו כן לשלבם בפשטידות. חלב סויה יכול להוות תחליף לחלב פרה. טופו – עשוי לשמש תחליף לגבינה וניתן גם לשלבו בסלט או בתבשילי ירקות.
האם הסויה מתאימה לכולם?
כ- 30% מהנשים סובלות מתגובה אלרגנית למוצרי סויה, ולכן להן מומלץ להשתמש בפיטואסטרוגנים שאינם ממקור הסויה. לאלו מומלץ לצרוך אבקת פשתן, שמכילה ויטמין E, ולא גרגירי פשתן, כי ספיגתם במעיים פחות טובה. אבקת פשתן יכולה להוות תוספת למרק, ליוגורט או לסלט.
אופציות נוספות למוצרים אלה, שהמשותף להם הוא שהם מכילים מגנזיום, ויטמין E וויטמין B הן: נבטי אלפלפא, לחם מחיטה מלאה, קטניות, בצל, פטרוזיליה, אניס ותה ירוק.
צמחי מרפא המומלצים לגיל המעבר הם אגנוס קסטוס וקוהוש שחור, שעוזרים להפגת נדודי שינה, עצבנות וגלי חום, יובש בנרתיק, וכן להשגת איזון הורמונלי. את המינון יש להתאים בעזרת איש מקצוע.
תזונה לנשים בגיל המעבר חייבת לכלול ויטמין E (עוזר להקטנה עד סילוק סימפטומים אופייניים של גיל מעבר ויעיל כנגד מחלות לב), סידן ומגנזיום (נגד אוסטיאופורוזיס) וכל הויטמינים מקבוצת B (להגנה מפני מחלות לב והרגעת מערכת העצבים). מכיון שטרם התבררו כל תופעות הלואי של הפיטואסטרוגנים מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע באשר למינון הראוי.
על פי עקרונות התזונה הסינית לנשים בגיל המעבר מומלצים המזונות הבאים:
פטל, אוכמניות, אגוזי מלך, ירקות עליים, דייסת שיבולת שועל, אורז מלא ואפילו בשר אדום בכמות מועטה. כל אלה נחשבים כ”מחזקי דם” מבחינה אנרגטית.
גיל המעבר מוגדר אצל הסינים כ-חוסר ין של הכליות.
הין הוא האנרגיה הנקבית, הסופגת, הלחה והמקררת, לעומת היאנג שהינו האנרגיה הזכרית, המוחצנת והחמה.
בגלל שלאישה בגיל זה יש מחסור בין, אלמנט היאנג באופן יחסי מתחזק וגורם לתופעות כמו גלי חום ואי שקט.
התזונה הסינית גורסת כי צריכה יומית של מזון מחזק ין יכולה להקל על הסימפטומים, למשל באמצעות נבט חיטה, קטניות מאש, נבטי אלפלפא, דוחן, שעורה, ערמונים, ביצים ושעועית שחורה ולבנה. הפיטואסטרוגנים שייכים לקבוצת מחזקי הין.
נכתב על פי מאמרה של גילי למפל שראיינה 3 מומחיות לתזונה: גב’ לוסי סלע, גב’ זהבה שלו וגב’ תמי בנעים.
כל הזכויות שמורות © לד”ר שרגא וקסלר ול-“שער” – מכון לבריאות האישה.
אין להעתיק, לשכפל, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע או להפיץ את המידע באתר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני, אופטי או מכני (לרבות צילום והקלטה) ללא אישור של מפעיל האתר. לבקשת אישור 052.2453662 shraga@genicolog.net http://a3101-tmp.s48.upress.link מכון “שער” 03.6956867 ימים א’-ה’ משעה 09:00 סדנאות “העצמת נשים במעגלי החיים” לנשים – קראו באתר לפרטים ולהרשמה 052.3340877 |
כל הזכויות שמורות © לד”ר שרגא וקסלר ול-“שער” – מכון לבריאות האישה. אין להעתיק, לשכפל, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע או להפיץ את המידע באתר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני, אופטי או מכני (לרבות צילום והקלטה) ללא אישור של מפעיל האתר. |