דלקת נרתיק ופות

 

“דוקטור יש לי פטריה”- vulvovaginitis- מה זה אומר?

מסתבר כי רוב הנשים הסובלות מהפרשה, מגרד, מצריבה או משילוב תלונות אלו, חושבות שיש להן פטריה ודלקת בפות, בשל כך, לרוב מטפלות בעצמן באמצעות טיפול מקומי נגד פטריה.האמת היא שרוב המקרים בהם מופיעות תלונות אלו אינן נובעות מפטרייה בנרתיק,ולכן הטיפול נגד דלקת בנרתיק, טיפולנגד פטרת שהן רוכשות לבדן או שמקבלות מהרופא שלהן אינו מתאים.

זיהום פטרייתי (שמרים) ואגינלי

הגדרה:

זהו זיהום נרתיקי שנגרם לרוב על ידי אורגניזם פטרייתי שנקרא Candida ablicans.

שמות אלטרנטיביים: זיהום פטרייתי (שמרים) ואגנילי monilial, vaginal candidiasis, yeast infection, vaginitis.

 

הגורמים:
Candida ablicans בנרתיק הוא אורגניזם נפוץ ברחבי העולם. הוא קיים בכמויות קטנות בנרתיק, בפה, בצינור העיכול ועל העור מבלי שהוא גורם למחלה או סימפטומים (האורגניזם הזה קיים אצל כ- 25% מהנשים שאין להן סימפטומים של מחלה).

דלקת בנרתיק- סימנים מופיעים כשמספר  Candida albicans- הופך גדול יותר ביחס למיקרואורגניזמים האחרים שמאכלסים את הנרתיק. Candida ablicans גדל כשבנרתיק יש מצבים המעודדים זאת או כשקשה למיקרואורגניזמים אחרים לשרוד. הדבר גורם לחוסר איזון שמוביל לזיהום פטרייתי מסוג זה.

זיהום פטרייתי יכול להיגרם עקב מנת אנטיביוטיקה שנלקחה כמרשם לטיפול בבעיה אחרת. האנטיביוטיקה משנה את האיזון הנורמלי של האורגניזמים של הנרתיק על ידי כך שהיא גורמת לירידה בכמות הבקטריות המגינות על הנרתיק.

הזיהום הוא שכיח ולרוב הנשים יהיה זיהום וגינלי בזמן כלשהו במהלך חייהן. סיבות נוספות לזיהום נרתיקי פטרייתי הן, הריון,  סכרת, זיהום בנגיף הפפילומה האנושי (HPV) או מצבים אחרים המשפיעים על מערכת החיסון (כמו למשל AIDS או HIV).

Vaginal candidiasis- אינה מחלה המועברת בעת מגע מיני. למרות זאת, 12-15% מהגברים יפתחו סימפטומים של גירוד ופריחה בפין עקב מגע מיני עם בת זוג שיש לה דלקת וגינלית.

כמו כן, זיהומים פטרייתיים ואגינליים חוזרים יכולים להיות סימן לבעיות בריאותיות אחרות. זיהומים ואגינליים אחרים והפרשות יכולים להתפרש בטעות כזיהום פטרייתי ואגינלי.

זיהום חוזר שקורה מידית אחרי טיפול בזיהום, או זיהום פטרייתי עקשן שאינו מגיב לטיפול, יכול להיות הסימן הראשון או הסימן המוקדם לכך שהמטופלת נדבקה בHIV.

גברים וגם נשים עם זיהום HIV שפיתחו AIDS יכולים להיות חשופים לזיהום של candidiasis בכל הגוף, כולל oral candidiasis (בתוך הפה), esophageal candidiasis (בתוך הושט), ו- cutaneous candidiasis (על העור).

 

סימפטומים:

  • הפרשה וגינלית בלתי נורמלית: נע בין מימי, לבן, או עבה לבן וגושי (כמו גבינת קוטג’).
  • דלקת בעור הפות
  • כאב במהלך קיום יחסי מין
  • כאב בזמן מתן שתן
  • אודם בפות
  • גירוד ושריפה בנרתיק ובשפתיים

 

בדיקות ואבחונים:

יש לעשות בדיקה של האגן.

הבדיקה יכולה להראות דלקת של עור הפות, דלקת בואגינה, ובצוואר הרחם. הרופא יכול למצוא פלאקים לבנים יבשים על קיר הנרתיק.

  • A wet prep- הערכה מיקרוסקופית של ההפרשה הנרתיקית תראה Candida
  • תרבית- מגלה את סוג הפטרת
  • PCR- זוהי הבדיקה המדויקת ביותר ומאפשרת זיהוי של זן הפטרייה

טיפול בדלקת בנרתיק

זיהום בנרתיק- טיפול:

בדרך כלל המקרה הראשון של פטרייה נרתיקית צריך להיות מטופל על ידי הרופא של האישה.

לאחר הזיהום הראשון, אם האישה מפתחת זיהום נוסף והיא בטוחה לחלוטין שזוהי דלקת בפות- טיפול עבור זיהום פטרייתי יש לבצע באופן מידי.האישה יכולה לטפל בזה בביתה עם קרמים ואגינליים רפואיים שנמכרים כמוצרי מדף, כמו למשל miconazole או clotrimazole. אם הסימפטומים אינם חולפים, יש ללכת לגניקולוג לקבל הערכה רפואית של המצב. תרופות לזיהומים נרתיקיים פטרייתיים יכולים להופיע כנרות או כקרם. יש להימנע במהלך ההיריון מתרופות הנלקחות דרך הפה.

 

פרוגנוזה:

הסימפטומים נעלמים לרוב עקב טיפול הולם.

 

סיבוכים אפשריים:

בעיה כרונית כגון דלקת כרונית בנרתיק או זיהומים חוזרים יכולים לקרות כתוצאה של טיפול בלתי הולם או זיהום עצמי חוזר.גירוד עמוק ואינטנסיבי יכול לגרום לעור הפות להפוך סדוק וגס, וכך להיות יותר חשוף לזיהום נוסף.

 

מתי ליצור קשר עם רופא מקצועי:

עלייך לתאם פגישה עם הרופא שלך אם זו הפעם הראשונה שיש לךזיהום בנרתיק- תסמינים של זיהום פטרייתי או אם אינך בטוחה אם יש לך זיהום פטרייתי. אם את בטוחה שיש לך זיהום פטרייתי נרתיקי, את יכולה לבצע טיפול בדלקת בנרתיק עם משחות ונרות הנמכרים כתרופות מדף.

עליך להתקשר לרופא שלך אם הסימפטומים אינם חולפים לאחר שהשתמשת בקרמים ואגינליים לרכישה עצמית, או אם את מפתחת סימפטומים אחרים.

במקרים עקשנים כדאי להיעזר בגניקולוג המומחה למחלות צוואר, נרתיק ופות.הרופאינסה לאבחן את הסיבה עבור דלקת הנרתיק החוזרת באמצעות קולפוסקופ (מיקרוסקופ מיוחד).

סיבות אפשריות לדלקת פטרייתית חוזרת:

  • סוכרת
  • הריון
  • טיפול בסטרואידים
  • טיפול בתכשירים המורידים את רמת החיסון, במקרים לאחר השתלה או גידולים ממאירים
  • קונדילומה

לעתים יש להיעזר בתרבית שתזהה בין סוגים שונים של קנדידה כמו קנדידה גלברטה (GLABRATA), טרופיקליס (TROPICALIS) או אחרים המחייבים טיפול שונה מזה של קנדידה אלביקנס.

 

מניעה:

יש להימנע מלחות קבועה ומאסיבית באזור אברי המין על ידי לבישת תחתונים, עם אזור ספיגה מכותנה, ומכנסיים שאינם צמודים מידי. יש להימנע מללבוש בגד ים רטוב לאורך זמן או בגדי ספורט לחים לאורך זמן, וכן יש לשטוף אותם בגמר כל שימוש.