בדיקת PCR עבור HPV
מרבית האנשים טועים לחשוב כי HPV היא מחלה של נשים, אולם ניתן למצוא HPV גם אצל גברים בשיעור דומה, ולעיתים אף גבוה יותר מאשר אצל נשים. נגיף זה נחשב לאחת מחלות מין הנפוצות ביותר בעולם. גברים באופן כללי, ובפרט כאלה המקיימים יחסי מין עם בנות או בני זוג שונים ורבים, חשופים במידה גבוהה להידבקות בנגיף הHPV. קיימים כ100 זנים שונים של HPV, 30 מהם עשויים לגרום פגיעה באברי המין ובעלי פוטנציאל שונה להתפתחות סוגי סרטן שונים. הסימפטומים של חשיפה לנגיף הHPV הם התפתחות גידול על איבר המין, בפרט בקפל שבין ראש האיבר לגופו וכן, באזור החיבור של איבר המין לבטן התחתונה. אזורים נוספים העלולים להיפגע ממחלת הHPV אצל גברים הם שק האשכים ואברים נוספים (הזהים להידבקות גם אצל נשים), חלל לוע ופה, מפשעות, חיץ בין נקבים, פי הטבעת, לחמיות העיניים, צינור השופכה והתעלה האנלית.
בדיקת PCR לHPV
קיימות מספר שיטות לגילוי HPV, אולם בדיקת PCR (Polymerase Chain Reaction) הינה השכיחה בעולם הביולוגיה המולקולרית. היתרון המשמעותי של בדיקה זו הוא שהיא מדויקת להפליא ובאמצעותה ניתן לזהות ולגלות אורגניזמים שלא ניתנים לגידול בתרבית- כמו נגיפים. על כן, משתמשים בPCR במעבדות רפואיות שונות לגילוי אורגניזמים שונים, כגון, חיידקים, נגיפים וכדומה (כמו HPV). ביצוע לא מדויק ולא מנוסה של בדיקה זו עלול להוביל לתוצאות שגויות. כמו כן, לעיתים חסרים תאים בדגימה שנלקחה ולכן יש צורך לחזור על הבדיקה ולקחת דגימה נוספת. על כן, ביצוע בדיקה זו אינו פשוט, ואף מורכב ומצריך ידע, ניסיון ודיוק מרבי. בשל כך, ישנן מעבדות המתמחות באופן ספציפי ומדויק בבדיקת PCR.
בדיקת PCR ל HPV לגברים ניתן לדגום באמצעות מטוש מכלל האזורים הפוטנציאליים עבור קינון הנגיף, כלומר, פה ולוע, אברי המין, מפשעות, פיית השופכה ופי הטבעת. גברים (וגם נשים) יכולים לקחת את הדגימה מגופן באופן עצמי שתועבר למעבדה. על פי מחקרים שונים, דגימות PCR לHPV מהסוג הזה היו מדויקות כפי הדגימות שנלקחו באמצעות רופא.
איפה עושים בדיקת PCR ל HPV?
ניתן לבצע אצל רופא עור/ אורולוג או פרוקטולוג, תלוי בסוג המומחה עמו המטופל בחר להתייעץ בהתחלה. הרופא לוקח את הדגימה באמצעות מטוש, כאשר משפשף בעדינות את הרקמה הרצויה. לאחר מכן, מכניס את המטוש למיכל הכולל נוזל משמר ומעביר אותו למעבדה פתולוגית. במעבדה מנפיקים את החומר הגנטי הקיים בתא, כדי לבחון האם קיים רצף DNA של נגיף HPV. יש לציין כי הבדיקה עלולה להסב אי נוחות למטופל/ת, אך אינה כואבת.
על מנת לבדוק את נגיף הHPV אין צורך בבדיקת דם. עקב העובדה שבדיקה זו בעלת רגישות גבוהה ומספיקה נוכחות של נגיף אחד על מנת לבצע זיהוי, ניתן לקחת דגימה לזיהוי הנגיף תוך זמן קצר של 24 שעות לאחר רגע ההידבקות. כלומר, זמן רב לפני שניתן לראות ביטוי קליני של הזיהום. במידה והבדיקה תישלח למעבדה משוכללת, ניתן יהיה לקבל תשובה לזיהוי הנגיף על סמך נוכחות של נגיף אחד. אולם, במעבדות פחות משוכללות, ניתן יהיה לקבל תשובה לזיהוי הנגיף על סמך 20 נגיפים ולא פחות. כמו כן, ידוע כי המפתח להתמודדות והיכולת להביס סרטן הוא זמן, כלל שמגלים ומטפלים מוקדם יותר, כך סיכויי ההחלמה עולים.
יחד עם זאת, נגיף HPV בדרך כלל מובס על ידי מערכת החיסון של האדם, על כן, תשובת בדיקת PCR מתייחסת למצב הנוכחי ולא למצב עבר. בשל כך, יתכן מצב בו אדם נשא בעבר את הנגיף, החלים ולכן לא ניתן לאתרו. אולם, אם אכן זוהה נגיף זה בבדיקת PCR, יהיה ניתן להגדיר את זן הנגיף וכך לדעת אם זן זה עשוי לגרום להתפתחות סרטן בגוף. אכן, הקשר בין נגיף HPV להתפתחות סרטן ותופעות זיהומיות נוספות, מבוסס היטב.