היסטרוסקופיה | ||
תאריך: 27/04/2011
סקירה זו מעריכה את תוצאות ההיסטרוסקופיה הניתוחית הבאה להחליף במקרים לא מעטים את ניתוח כריתת הרחם, בין השאר במקרים של דימום וסתי או בין וסתי מוגבר ביותר, שאינו מגיב לטיפול תרופתי.
מגיל 35 לערך הירידה בתפקוד השחלות ברורה יותר, וידוע שב 90% מהנשים הסובלות מדימומים רחמים לא סדירים או מוגברים ביותר, השחלות לא מבייצות. העדר הביוץ גורם לאי יציבות של רירית הרחם ולדימומים המתוארים לעיל. כאשר טיפול הורמונלי משלים בתכשירי פרוגסטרון לא מועיל, והאשה ממשיכה לסבול, יש מקום לשקול עזרה ניתוחית.
בעבר הפתרון הניתוחי היה בדמות כריתת רחם, אך באמצעות ההיסטרוסקופיה הניתוחית ניתן לבצע כיום למשל סילוק רק של רירית הרחם, המביאה להעדר וסת מוחלט או להקטנת כמותו בצורה משמעותית, תוך הותרת הרחם במקומו.
מה היתרונות לשיטה זו על פני כריתת רחם?
האם ההיסטרוסקופיה הניתוחית חייבת להיעשות בהרדמה כללית?
לא ובזה בין השאר יתרונה על פני ניתוחים בהם יש חובה "לפתוח את הבטן". ניתן לבצע אותה גם בהרדמה גבית, בהרדמה מקומית, בטשטוש קל או תחת היפנוזה. לא מעט פעולות ניתן לבצע ללא הרדמה בכלל.
אלו פעולות ניתן לבצע באמצעות ההיסטרוסקופיה הניתוחית?
פעולות אלו נעשות לרוב ללא הרדמה או תחת היפנוזה או בהרדמה מקומית ,ולפיכך ניתנות לביצוע במרפאה ללא צורך להגיע לבי”ח.
מהי היסטרוסקופיה אבחנתית?
בפעולה האבחנתית גם מחדירים לחלל הרחם היסטרוסקופ, אולם היסטרוסקופ זה דק יותר מזה הניתוחי – קוטר 2-5 מ"מ לעומת קוטר של 10 מ"מ.
ההיסטרוסקופיה האבחנתית המבוצעת לרוב ללא הרדמה מיועדת למטרות הנוספות הבאות:
איך נעשית ההיסטרוסקופיה? התמונה של חלל הרחם ניתנת לצפיה או ישירות בעינית ההיסטרוסקופ (שבעיקרו הוא סיב אופטי המעביר אור אל הרחם), או על גבי מסך באמצעות מצלמת וידאו .
השימוש במוניטור (צג) מאפשר גם לאשה לצפות בנעשה, להיות “שותפה” ולכן מסייע להקטנת חרדתה.
בהיסטרוסקופ הדק, המשמש לפעולה ניתוחית-לאו דווקא בהרדמה כללית, יש תעלה לכל אורכו, המאפשרת החדרת מכשירים שונים כמו מספריים או מלקחיים ובאמצעותם מבוצעות הפעולות.
היות שקירות הרחם אינם קשיחים, הרי שיש צורך לנפח את החלל על מנת לבחון את הדפנות, ולצפות בפיות החצוצרות. הרחבת החלל יכולה להיעשות ע”י גז דו תחמוצת הפחמן (CO2), תמיסה פיזיולוגית או נוזל יותר “כבד” יותר כמו גליצין. השגחה קפדנית על כמות החומר המוזרם אל הרחם מבטיחה תוצאות טובות.
כל החוקרים בעולם ,כולל אנו ,מדווחים על ירידה תלולה בניתוחי כריתת רחם ועליה בניתוחים לסילוק רירית הרחם בלבד באמצעות ההיסטרוסקופ.
מהם הדברים עליהם יש להקפיד לפני ביצוע היסטרוסקופיה ניתוחית?
לפני שמחליטים על בצוע פעולה זו יש להקפיד על העקרונות הבאים:
ראוי להדגיש שגם לפני ביצוע ההיסטרוסקופיה הניתוחית, מבצעים בהרדמה כללית או אזורית היסטרוסקופיה אבחנתית, ורק לאחר אישור האבחנה ממשיכים לביצוע ההיסטרוסקופיה הניתוחית, באותה הרדמה. האם ניתן באמצעות ההיסטרוסקופיה לטפל בדימומים רחמיים חזקים או ממושכים?
בהחלט. באמצעות ההיסטרוסקופיה ניתן לסלק את רירית הרחם או באמצעות קרן לייזר או באמצעות לולאה או גליל חמים. במקרים של סילוק רירית הרחם (אבלציה ) באמצעות היסטרוסקופיה התוצאות הן כדלקמן:
סה”כ מדווחים כל החוקרים כולל אנו על תוצאות טובות בכ70-95% מן הנשים שעוברים פעולה זו. במצב זה האשה מדווחת על "להיות עם ולהרגיש בלי" . במקרים נדירים יש צורך לחזור על הפעולה בהיסטרוסקופיה ובמקרים נדירים עוד יותר יש צורך לבצע ניתוח כריתת רחם.
סיכום
הן ההיסטרוסקופיה האבחנתית והן הניתוחית מציעים אפשרות טובה יותר מהאפשרויות שקיימות עד היום מההיבטים הבאים:
יש לזכור שפעולות חדשניות אלו מחייבות מיומנות של הרופא המבצע וציוד מתאים.
|
||
כל הזכויות שמורות © לד"ר שרגא וקסלר ול-"שער" – מכון לבריאות האישה. אין להעתיק, לשכפל, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע או להפיץ את המידע באתר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני, אופטי או מכני (לרבות צילום והקלטה) ללא אישור של מפעיל האתר. |