משטח צוואר הרחם PAP SMEAR |
תאריך: 16/06/2007
כבדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן וטרום סרטן בצוואר הרחם
משטח מצוואר הרחם (Pap Test) משמש כאמצעי סקירה לשם גילוי מוקדם של מצבים טרום סרטניים וסרטניים בצוואר הרחם. מחקרים מארצות שונות בעולם מראים ירידה משמעותית הן בשכיחות סרטן צואר רחם והן בתמותה ממחלה זאת בזכות שימוש במשטח צואר הרחם.
ברב מדינות העולם המערבי והמדינות המתקדמות נהוג להתחיל את בדיקות הפאפ השגרתיות בין גיל 20 ל 30 – בתחילה כל שנה, ואחרי שלשה משטחים תקינים, עוברים לבצוע בדיקה אחת לשלש שנים. כנמו כן נהוג לסיים את הבדיקות הללו בין גיל 60 לגיל 70 במידה שהמשטחים האחרונים תקינים. בישראל שכיחות סרטן צוואר הרחם בשנת 2000 הייתה – בקרב יהודיות 5-6 ל- 100,000 נשים [כ 180 נשים לשנה] ובקרב לא יהודיות 4- 5 ל-100,000 נשים. לעומת שכיחות תחלואה נמוכה יחסית, אחוז התמותה גבוה ביותר – סביב 45%. בישראל לעומת מדינות רבות בעולם, אחוז תמותה זה, לא רק שאינו יורד אלא אף עולה במהלך השנים האחרונות. לאחרונה נצפית בישראל עליה משמעותית בשכיחות מצבים טרום סרטניים ונמצא שב- 1% מכלל משטחי הפאפ, בנשים בגילאי 30-50 נמצא מצב טרום סרטני. בדיקת הפאפ באמצעות ציטולוגיה מבוססת נוזל ("פאפ דק") עדיפה על פני שיטת הפאפ הקונונציונלי. שיטת הפאפ הדק מגלה טוב יותר הן מצבים טרום סרטניים והן את סממני דלקת הנגרמת ע"י נגיפי ה HPV. מה עושים במקרה של תשובת פאפ לא תקינה?
כל האמור לעיל מתייחס לבצוע משטחי צוואר הרחם כסקר למניעת סרטן צוואר הרחם בנשים בריאות, ללא תלונות או ממצאים בבדיקה גופנית.
|
כל הזכויות שמורות © לד"ר שרגא וקסלר ול-"שער" – מכון לבריאות האישה. אין להעתיק, לשכפל, לצלם, להקליט, לתרגם, לאחסן במאגר מידע או להפיץ את המידע באתר זה או קטעים ממנו בשום צורה ובשום אמצעי, אלקטרוני, אופטי או מכני (לרבות צילום והקלטה) ללא אישור של מפעיל האתר. |